Vraag je je misschien wel eens af “waarom smaakt de Espresso of de Cappuccino in het koffiebarretje toch altijd net iets lekkerder dan thuis?” Nu kent de Barista in het barretje het geheim van hoe een perfecte Espresso en Cappuccino te maken. Maar wie weet, kun jij thuis ook nog net iets lekkerdere koffie maken dan nu al het geval is met deze hands-on.
Het beetje onderhoud van je machine
Het beste vertrekpunt van smaakverbetering is een schone machine die regelmatig ontkalkt wordt met het juiste middel. Kijk hiervoor in de handleiding van jouw apparaat. Gebruik af en toe wat speciaal siliconenvet voor koffiemachines om tuutjes met rubber-ringen in te smeren. Bijvoorbeeld voor de aansluiting van een melkkan e.d. Het zorgt voor een langere levensduur van de ringen en het maakt het gebruik iets makkelijker.
Voordat je met het onderstaande aan de slag gaat, schrijf je huidige instellingen op, zodat je altijd weer terug kunt.
Barista-weetjes
Koffie bestaat maar uit twee ingrediënten; ca. 5% koffie en 95% water. Koffie van de beste kwaliteit is natuurlijk een inkoppertje bij Cafés-Canton.
95% is een argument dat ook aan het water aandacht besteedt zou moeten worden. Niet voor niets zijn professionele machines via een waterfilter op de waterleiding aangesloten om kalk en andere stoffen uit de koffie te houden.
Veel machines hebben de mogelijkheid om een waterfilter te plaatsen in het waterreservoir. Helaas dit zijn vaak prijzige filters. Je kunt echter, het reservoir simpelweg vullen met water uit een waterfilterkan, zoals bijvoorbeeld een “Britta-kan”. De filters hiervoor zijn veel goedkoper. Deze filterkan kun je ook nog eens voor theewater en limonade gebruiken. Zo heb je er dubbel plezier van. Je kunt je machine dan instellen op een lagere waterhardheid en je hoeft ‘m dan ook minder vaak te ontkalken.?
Espressomachines kennen maar een beperkt aantal instellingen waarmee je de smaak van de koffie kunt beïnvloeden. Meestal is dat alleen de maalgraad van de bonen. Bij sommige machines kun je ook nog de hoeveelheid water programmeren.
Even een beetje technisch
Belangrijke variabelen bij het maken van een goede Espresso zijn de hoeveelheid koffie, de fijnheid van de maling en de doorlooptijd.
Een goede Espresso zet je in ongeveer 20 tot 27 seconden (afhankelijk van de gebruikte koffie, maling en persoonlijke voorkeur).
Als het water te snel doorloopt (door een te grove maling), ontwikkelt de smaak van de koffie zich niet optimaal. In vakterm noemen we dit “onder-extractie”; De koffie smaakt slap en vaak zurig omdat het water – als het ware – tussen het grove koffie-maalsel doorloopt.
Indien het water te langzaam doorloopt (door een te fijne maling), noemen we dit “over-extractie”; Naast de goede smaakcomponenten worden ook de minder goede smaakcomponenten uitgewisseld en smaakt de koffie lelijk en bitter.
Laten we werken naar een doorlooptijd van ca. 23 seconden als eerste doel.
Door de maalgraad van de koffie te veranderen, verandert ook de doorlooptijd. Zet je de maalgraad grover, dan wordt de doorlooptijd korter. Zet je de maalgraad fijner, dan wordt de doorlooptijd langer. Immers, een grovere maling geeft minder weerstand en fijnere juist meer.
We meten de doorlooptijd vanaf de eerste druppel koffie die te voorschijn komt tot aan het einde.
Stel het maalwerk van je machine zo in, dat de doorlooptijd op ca. 23 seconden uitkomt.
Let op!! Bij de meeste volautomaten mag je het maalwerk alleen verstellen tijdens het malen van de koffiebonen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je machine.
Mocht de doorlooptijd van jouw machine veel afwijken van 23 seconden, dan zul je (na het aanpassen volgens het bovenstaande) bijna zeker een heel andere koffiesmaak gaan ervaren. Afhankelijk van jouw koffievariatie en smaakvoorkeur kun je nog verder fijnregelen met de maalgraad tot je jouw optimale instelling hebt gevonden. Ook kun je nadien nog spelen met de waterafgifte, als dat bij jouw machine tot de mogelijkheden behoort.
Kopjes
Wist je dat koffie uit een goed voorverwarmd koffiekopje veel lekkerder smaakt dan koffie uit een onverwarmd kopje? De warmhoudplaat van je machine verwarmt je kopje meestal niet genoeg. Een beetje heet water uit het stoompijpje, waterkoker of heetwaterkraan werkt beter. Laat je kopje even staan met heet water en “you’re ready to go”.
Gebruik een goed stevig kopje, dan blijft je koffie ook nog eens langer warm. De Espresso– en Cappuccinokopjes van Cafés-Canton zijn iets dikker en houden de warmte daardoor goed vast. Bovendien blijven ze lang mooi, ook als je ze afwast in de vaatwasser.
Het geheim van een goede Cappuccino
Voor de Cappuccino-liefhebbers hebben we nog een tip. Wist je dat de beste melktemperatuur voor een Cappuccino 65-70 graden Celcius is? Als je de melk kookt, bederft de smaak en daarmee ook de smaak van je Cappuccino. Niet koken dus!
Een Barista weet als de temperatuur van ca. 65 graden is bereikt, je het metalen kannetje, waarin je de melk schuimt, niet meer aan de bodem kunt vasthouden. Dit trucje kun jij ook gebruiken als je de melk schuimt met de stoomtuit van jouw machine.
Wij wensen je veel Cafés-Canton-koffieplezier!