Van koffiedik naar paddestoel

Oesterzwam
Oesterzwam-Growkit

Zet je koffie, dan houd je koffiedik over. Maar wist je dat je daar nog best iets mee kunt? Oesterzwammen kweken bijvoorbeeld!

Koffiedik ontstaat tegenwoordig op veel manieren; op de klassieke wijze, in het koffiefilter, als “koekjes” in de vergaarbak van je espressomachine of verpakt in – helaas iets minder milieuvriendelijke – one-way koffiecapsules.
Bij vrijwel iedereen belandt het in de gft-bak of restafvalbak.

Rotterzwam

In Rotterdam is een oesterzwammenkwekerij gevestigd in het voormalige Tropicanagebouw, genaamd Rotterzwam, waar oesterzwammen groeien op…. jawel, koffiedik?
Koffiedik wordt door Rotterzwam in grote hoeveelheden ingezameld vanuit de horeca en grote bedrijven, want zij hebben heel wat meer koffiedik nodig dan hetgeen wij als consumenten produceren.

Growkit

Maar ook aan ons hebben ze gedacht. Voor de thuisgebruiker is een leuke “Growkit” ontwikkeld, waarmee je zelf oesterzwammen kunt kweken op je eigen koffiedik. Deze Growkit is speciaal gemaakt voor de aanrecht-agrariër. Hij wordt bij Rotterzwam zorgvuldig samengesteld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is gemaakt van restpartijen plastic emmers die anders vernietigd zouden worden.

Je vindt deze Growkit hier in onze webshop.

Smullen

De herfst begint, echt paddestoelentijd. Met oesterzwammen maak je heerlijke gerechten.
Onderstaand gerecht komt van ‘Smulweb’:

Zalm met gewokte oesterzwam, prei en tomaat

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 zalmfilets of zalmmoten
  • 2 el olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 1 bakje oesterzwammen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 stronk prei, in dunne schuine ringen
  • 2 tomaten, in partjes
  • 1 tl bruine suiker
  • scheutje oestersaus

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bereidingswijze
Leg de zalmfilets op een stuk aluminiumfolie op een bakplaat. Bedruppel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Plaats de zalmfilets in de voorverwarmde oven en bak ze in 15 min. gaar. Borstel intussen de oesterzwammen schoon met een borsteltje of een stuk keukenpapier en snijd ze in grove stukken. Verhit 2 el zonnebloemolie in de wok. Fruit de sjalotjes en de knoflook aan en roerbak de oesterzwammen in 5 min. gaar. Voeg de preiringen en de tomaatpartjes toe en roerbak nog 5 min. Breng op smaak met zout en peper en een beetje bruine suiker. Voeg een paar drupjes oestersaus toe. Serveer de zalmfilets met de gewokte oesterzwammen.

Eet smakelijk

Zalm-met-gewokte-oesterzwam
0
    0
    Winkelmand
    Je winkelmand is leeg